Wanneer je iets wil regelen aan bijv. geluid of licht, gaat er niets boven échte knoppen en faders. De terugkoppeling die je krijgt van de sensoren in je handen, is onmisbaar voor optimale controle. Maar zg. ‘Dedicated Machines’ zijn duur en beslaan uiteindelijk veel plaats. Veel dingen kun je prima regelen, door met je vinger te schuiven op een glasplaat. Kost (inmiddels) weinig centjes, en is ideaal wat betreft ruimte en mobiliteit.

Onze studio lijkt soms wel een recycling bedrijf:

-Renee’s eerste (afgedankte) iPod doet nog steeds dienst als metronoom

-Renee’s tweede (afgedankte) iPod is de brug tussen het aanwezige Ableton Link signaal en de Roland TR-8

-Mijn eerste iPad (eerste generatie !) regelt nog steeds al ons licht

-Mijn tweede iPad (derde generatie) regelt al het geluid in de studio

-Mijn huidige iPad regelt al wat er op het beeldscherm moet komen in de studio

-Mijn huidige telefoon schakeld de Roland TM-2

Dus…. Dank geen apparaat af. Maak er een controller van !

En wanneer je wat hulp kunt gebruiken voor je eigen toepassingen, pak je hier gewoon een blok van 8 lessen. Je leert alles over app’s als Lemur en TouchOSC. Maar ook ‘kant en klare’ app’s worden van hun geheimen ontdaan. 🙂