Ik bracht mijn kapotte MacBook Pro naar ICTeam in St-Oedenrode, en deed de foute aanname dat daar een door Apple gecertifiseerde technicus, in een door Apple gecertifiseerde werkplaats te werk zou gaan. Dat is zeker niet zo.

In een gesprek met de directeur Oskar P. werd mij door hem duidelijk gemaakt dat alleen híj als baas bepaalde of iemand wel of niet een geschikt Apple technicus is. Een zelf-benoemde , onkontroleerbare, monopolie positie.

Mijn ervaringen met ICTeam zijn op zijn zachtst gezegd uiterst dubieus. Op hun site staan allerlei lovende reacties van klanten, en ik vond het gepast voor een eerlijk beeld om mijn heel wat mindere ervaring daar ook op te vermelden. Maar dat kan dus niet….

Voor wiens belang daar mee gediend is, en er de tijd en zin voor heeft, volgt hieronder de hele mail’s wisseling. Belangrijk om te vermelden dat ik absoluut niet uit ben op de persoonlijke val van Stefan. Ik heb hem inmiddels in de ogen kunnen kijken, en een wat zachtere behandeling van mijn kant, zou nú mijn keus zijn. Een kritische blik op ICTeam lijkt mij echter helemaal op zijn plaats.

Op hun site vermelden ze iets anders als wat ik inmiddels van hun directeur heb begrepen:

—————————————————

De eerste mail van ICTeam:

Beste dhr Adem,

Via deze weg wil ik u informeren over uw Macbook Pro die bij ons is aangeboden ter reparatie. Ik ben gister met uw Mac bezig geweest en ben tot de conclusie gekomen dat echt aan het eind van zijn Latijn is. Ik heb verschillende factoren van de Mac getest, zoals de batterij, ssd en werkgeheugen. Die onderdelen lijken nog in orde te zijn. Ook heb ik de Mac geprobeerd extern op te starten, maar dit lukte helaas ook niet. Het lijkt erop dat het logicboard het heeft begeven. Aangezien de Mac inmiddels de status “vintage” heeft is dit ook niet meer te repareren.

Het advies is dus om te gaan kijken naar het aanschaffen van een nieuwe Mac. Mocht u hier advies in nodig hebben en/of ondersteuning nodig hebben bij het gebruiksklaar maken van de nieuwe Mac kunnen wij u hier uiteraard in assisteren.

Mijn antwoord:

Aiii….. De SSD en het werkgeheugen én de extra HD zitten er ook pas vrij recent in. Dus dat het iets anders moest zijn, viel te verwachten. Zo een logicboard wordt begrijp ik niet meer nieuw geleverd. Is er voor computers ook zoiets als bij auto’s . Op de ‘sloop’ ??

Het antwoord van ICTeam:

“Sloop” onderdelen hebben wij zo niet echt ervaring mee. Je zou marktplaats kunnen raadplegen, maar denk dat het moeilijk zal zijn om nog een goed logicboard voor dit model te vinden.

Mijn antwoord:

Ik laat een en ander even bezinken en u hoort (uiteraard) van me. Nog een laatste vraag; zijn er losse behuizingen te verkrijgen zodat de interne SDD alsook de interne HD als externe schijven te gebruiken gaan zijn ?

Het antwoord van ICTeam:

Ja deze zijn er, wij hebben die ook op voorraad voor €65,- ex btw. Mocht je willen kunnen we de SSD daar in zetten.

Mijn antwoord:

Laat hem svp nog even open liggen. Je hoort van mij. Moet even over de te volgen strategie nadenken.

Korte tijd later kan ik deze mail sturen:

Ik heb waarschijnlijk iemand gevonden met een 17” MBP waar het beeldscherm van kapot is. Die vroeg om een (AW ??) nr. dat onder op de MBP zou staan. Daaraan zou hij kunnen zien of het om uitwisselbare onderdelen zou gaan. Zou u mij een fotootje van de onderkant met die info willen sturen svp ? Er is hoop !!

Het antwoord van ICTeam:

Hier zit wel een groot risico aan. De kans dat de GPU defect is op dat logicboard is aanwezig. Dit kan er ook voor zorgen dat het display niet meer werkt.

Wij zullen ook niet in de mogelijkheid zijn om dit logicboard voor je te vervangen.

Mijn antwoord:

Dank Stefan,

Toch maar even kijken waar dit schip strand. Als musicus was/is dit mijn werkpaard, maar ben niet zo maar in staat iets anders te kunnen kopen. Hij is niet voor niets zo oud….

Korte tijd later stuur ik deze mail:

Dag Stefan.

Hopelijk ligt mijn MBP nog open.

Zou jij sowieso  beide discs eruit willen halen. Dus zowel de SSD als de HD.

Wel graag zodanig dat als ik geluk heb en van twee MBP’s één werkende kan maken,

de twee schijven ook weer zo terug kunnen.

En dan zou ik graag willen weten waar de totale kosten op uit komen als:

1. -je alleen voor de SSD zorgt dat hij als externe disc te gebruiken is.

2. -je zowel voor de SSD als de HD zorgt dat hij als externe disc te gebruiken is

Uit die twee opties zal ik dan moeten kiezen….

groet

Vanaf nu gaat het helemaal mis…..

Het antwoord van ICTeam:

Er zitten geen 2 schijven in je Mac. Er zit 1 SSD in met daarop 2 partities. De kosten van een enclosure voor een SSD zijn €65,-. Deze is op voorraad en kan er dus vandaag in gezet worden.

Mijn antwoord hierop :

Er zitten zeker twee schijven in. Er zit een 2 TB HD op de plek waar oorspronkelijk de DVD zat !

Het antwoord van ICTeam:

Je hebt helemaal gelijk, je kan het er aan de buitenkant echt niet aan af zien dat daar een HD zit, het leek echt op een optical drive. De kosten van een enclosure voor een HD is dezelfde prijs, alleen hebben we er maar één op voorraad op dit moment

Maar vanaf nu rinkelen al mijn alarm bellen.

Dus ik antwoord:

Het is duidelijk dat mijn MBP helemaal nooit is open geweest voor een degelijk onderzoek wat er mee mis zou zijn.

Helaas is zelfs duidelijk dat ook mijn mails niet goed gelezen worden, anders was ook dan duidelijk dat er twee schijven in de laptop zitten.

Dat de schijven en het geheugen naar alle waarschijnlijkheid niet de oorzaak van de ellende zijn, snap ik zelf ook wel. Dat zit er allemaal pas heel nieuw in. Geen duur onderzoek voor nodig.

Je schrijft dat je met mijn laptop ‘bent bezig geweest’. Dat is wel een héél vage omschrijving.

Ik ben met mijn probleem toch naar een Apple Certified Service Centre gegaan, en niet naar een of andere vage beunhaas ?

Graag uw reactie hierop.

En na hun site nog eens nader bestudeerd te hebben, schrijf ik er dit achteraan:

Ik lees zojuist op uw site dat u niet eens een technicus bent, maar een verkoper.

Geen wonder dat het advies was: De MBP is aan het einde van zijn Latijn. Tijd voor een nieuwe.

Ik heet overigens Aben en geen Adem.

Je zit op alle manieren helemaal fout Stefan. Dat kan gebeuren. Schijnt iets menselijks te zijn. Wel hoor ik graag wat ICTeam voorstelt om deze hele situatie te repareren .

Het antwoord van ICTeam:

Ik heb uw reparatie telefonisch besproken mijn onze directie, hij is op dit moment niet aanwezig, maar zal u maandag bellen om dit met u te bespreken.

Mijn antwoord:

…..besproken mijn onze directie….

Stefan ,

Geef op zijn minst je mails meer aandacht. Zorg dat de naam van de klant klopt, geef de tekst meer aandacht en vooral: schrijf geen onzin.

De indruk die je achterlaat is slordig, absoluut niet betrokken en ondeskundig. Als dat niet zo is…. doe er iets aan !

Voorlopig dus geen gerepareerde computer, geen alternatief en al helemaal geen vertrouwd advies.

Als musicus zijn mijn werkzaamheden voor een heel groot gedeelte gebaseerd op een werkende computer, dan wel eerste klas service bij calamiteiten. Mijn schade wordt wel erg groot zo.

Nu zal ik minimaal tot maandag moeten wachten, alleen al voor duidelijkheid.