Ergens in 1986 vroeg ik aan John van Dam, (toen en nu vriend, en absoluut brilliant technicus,) of hij voor mij een trommel wilde bouwen. Geïnspireerd op een djembe, maar dan met een zelfde span-mechanisme als een conga, een standaard (destijds plastic !) 14” vel erop en een ketel van fiberglas.

Ik was in die tijd bij de grote Arafan Touré heel voorzichtig de djembé aan het ontdekken, en vond het allemaal al moeilijk genoeg. De trommel mocht wel wat makkelijker voor mij….

Die trommel is er gekomen, maar werdt uiteindelijk zo duur, dat we het ontwerp met mal en al verkocht hebben aan John Vermeulen, een fantastisch instrument bouwer. Die heeft er voor gezorgd dat je tot op de dag van vandaag ons ‘Eindhovens’ ontwerp kunt terug herkennen in trommels van het merk Afro Percussion, Meinl en Pearl.

In die begintijd was er weinig enthousiasme bij mede djembé liefhebbers in mijn directe omgeving. Degene die echter onvoorwaardelijk openstond voor dit soort maffe ondernemingen, was de grote Arafan Touré !

Uiteraard kan niets tegen een met veel liefde, en héél veel kundigheid, uit hout, touw en echt vel, gebouwde djembe op. Niet wat betreft klank, ‘spirit’ en ‘looks’.

Maar hé, het was 1986, een heerlijk avontuur, en je komt op de meest verassende plekken deze trommel nog steeds tegen. (Ik zag hem, met grote verbazing, in gebruik bij Disney shows , bij shows van Gloria Estefan….)