12 is magisch en alom aanwezig in ons leven. 12 uur op de klok, 12 maanden op de kalender…..en ook 12 tonen in onze muziek

Tik met één hand (regelmatig) 3 keer, en met de ándere hand in dezelfde tijd 2 keer. Zet dit door. Het ene moment spelen beide handen precies tegelijk , en vervolgens weer juist níet.

Je zou kunnen zeggen, dat ze het afwisselend ‘Eens’ (tegelijk), of juist ‘Oneens’ (om en om) met elkaar zijn.

Zelfs wanneer je dit op een snelheid van een paar honderd tikken per seconde zou kunnen, herkennen onze hersens dit eens-oneens verband nog steeds ! In muziek termen noemen we dit interval de reine kwint.

En wanneer je nu op een toon, een tweede toon van een kwint hoger stapelt, en je zet dit 12 keer door… kom je uiteindelijk weer (nagenoeg) op de oorspronkelijk toon uit (een aantal octaven hoger) én heb je de 12 tonen van ons tonenstelsel gevonden . Wonderlijk mooi !

Ritmisch is 3 tegen 2 (het eens-oneens verband) ook een fundamentele bouwsteen. Bijvoorbeeld prima om er een complex 12/8 patroon mee op te bouwen. 12 jaar geleden, op de 12de van deze maand, heb ik met een looper eens flink mijn best gedaan. Er is uiteraard nog véél en veel meer te ontdekken in die 12/8 maatsoort alleen al. Maar dit is wat toen in mijn vermogen lag.

Een playlist van alle Bracumba 12/8 study’s

https://youtube.com/playlist?list=PLflRmdQ10ic_mNIVL6fmjUKxi8HZca086